De store stjerners tid

                                                                                                         Lektor ved Syddansk Universitet og forfatter

        Udkommer den 15. marts. 2021


Det er 1975, og det er sommeren, hvor der bliver sat varmerekord i Danmark. Ved Holstebro viser termometret 36,4 grader. Rabalderstræde strømmer ud gennem højtalerne, og Jan drømmer om den blonde Mette, hvis far er politibetjent.  


Men der kastes mørke skygger ind over den lyse sommer, og da Jan og Mette er ude at gå tur med Jans hund, gør de et makabert fund i en nærliggende skov. 

 

Mange år senere får Jan en opringning fra Mette. Hendes far ligger for døden og vil afsløre en hemmelighed.


Hvad var det egentlig, der skete dengang tilbage i sommeren 1975? Og er det for sent at ændre sit liv?


Uddrag fra lektørudtalelsen 15-03


"Fin og velskrevet roman om at være ung på tærsklen til voksenlivet. Romanen giver et godt tidsbillede af 70'erne, og på hvad der sker i en teenagedreng, der drømmer om piger, sex, sommerferie og frihed." 


Uddrag fra anmeldelse af Det lille bibliotek d. 16-03

Læseren kigger ind i en forunderlig verden som langsomt ændrer sig og man er draget. Karaktererne er genkendelige og simple. Ikke naive simple – men skarpe og tydelige, så tydelige at de næsten alene kunne fremmale et 1975 samfund som vi husker det, eller ihvertfald forstiller os det.
Plottet er ikke gennemskuet før i slutningen af bogen og faktisk genialt.

Bogen starter i nutiden med at Mette ringer til Jan og fortæller at hendes far ligger for døden og han gerne vil se dem. Jan smider hvad han har i hænderne og kører mod Odense for at møde Mette og tage på sygehuset.
“De store stjerners tid” er et øjeblik – et øjeblik i en bestemt gruppe unge menneskers liv. Det er en bog om hvordan verden bliver større, om familier, om stærke relationer, lidt om politik og en krimi.

En fin bog som jeg nu – er meget glad for at have læst.


http://mitlillebibliotek.dk/


Anmeldelse af Kerteminde Avis 

En bog for alle aldre

Af Svend Novrup

 -

27. marts 2021


Finn Wiedemanns nye roman ’De store stjerners tid’ har store fortællekvaliteter og vil blive nydt af såvel nostalgiske ældre som nysgerrige teenagere

 

Wiedemann – de store stjernes tid

Finn Wiedemann, der er opvokset i Munkebo og bor i Odense, har efterhånden mange romaner i sin portefølje, og på en eller anden måde trækker de alle på hans livs erfaringer.

Han kan huske alt, hvad han har set, hørt og oplevet, og ’De store stjerners tid’ udspiller sig bortset fra en ramme, der ligger 30 år senere, i 1975. Et år, som alle, der er gamle nok, vil genopleve, så de under læsningen vil gispe af varme – der var varmerekord med 36,4 grader i Holstebro. De vil for ørerne høre Gassernes, undskyld Gasolins, Rabalderstræde. Måske mindes de Roskildefestivalen med navne som Ravi Shankar og Procol Harum (A whiter shade of pale). Fodboldnørder havde forbilleder som Allan Simonsen eller kommentatoren Gunnar Nu-Hansen, og de følger OB, som under træner Richard Møller Nielsen er på vej mod 1. division.

Måske mindes de, at de oplevede et af tidens kultursammenstød. Var man fra et godt, solidt, borgerligt hjem, kunne det være et sødt chok at opleve kollektiver med deres idealer og frie samlivsformer, men sandelig også tilhørende problemer, og det udvidede horisonten.

 

Wiedemanns bog er navngivet efter nogle linjer fra et digt af Hans Hartvig Seedorf, men titlen snyder. Den handler ikke om de store stjerner, men om dagliglivet for teenagere, der er i de sidste skoleår. De skaber deres egen sproglige verden, hvor is er polarpløkker og iglostave, pandekager er stegedej, sodavand farvesaft, øl promillevand, pølser kødfingre etc.

Det var deres sprog, men man genkender også generationens ’På med pilen, Palle’ efter et rædsomt underholdningsprogram på tv, Shubiduas ’Livets pølse er speget, kom lidt syltetøj på’. Drengene studerer pornobladene Ugens Rapport og Express, mens de laver ranglister over de piger, de drømmer om at komme sammen med.

Deres tanker og problemer er imidlertid ikke tidsbundne, men almengyldige. Modningsprocesserne, mens man går fra usikker ung til lidt mere erfaren, men ikke nødvendigvis meget mere sikker, ældre. Den overvældende rolle, sex spiller i det daglige.

Vi oplever den altid eksisterende generationskløft; alle de unge mister efterhånden deres uskyld, og midt i det hele bliver Sømanden dræbt. Han er gift med den frimodige Kærlighedskarrusellen, og bedstevennerne Jan (fortælleren) og Torben leger detektiver i det små. Er Kaptajnen mon morderen?

Bogen er blot ikke en kriminalroman, selv om morderen afslører sig selv 30 år senere. Det er en besættende fin beretning om livet og at leve. Den er skrevet i et dejligt sprog og ikke til at lægge fra sig, når man kommer i gang. Det er, som om man begiver sig ind i et parallelunivers, hvor man er flue på væggen, mens begivenhederne udfolder sig.

Wiedemann har givet afkald på at lægge en højere dramatik over det at skildre hverdagen, som han gør til perfektion. Kan man altså lide at læse en god fortælling og at tage et stimulerende sprogligt bad, er denne bog, forfatterens hidtil mest helstøbte, et must.


Finn Wiedemann: De Store Stjerners Tid. 228 s hf. Forlaget Brændpunkt. Pris i Kerteminde Boghandel kr. 250.


Uddrag fra Coffee, cats and books d. 12. april.


Bedømmelsen

De store stjerners tid er en bog, der på smukkeste vis maler et billede af den daværende ungdoms liv og udfordringer. En brandvarm sommer, hvor fremtiden ser lys ud, men hvor der også stilles store udfordringer – og hvor uventede hændelser kan vende det hele på hovedet.

Miljøbeskrivelserne fremstod så levende, at jeg næsten kunne dufte den danske sommeraften, og det flydende sprog fangede mig fra første side. Selvom jeg først er født i 1975, var der mange ting jeg kunne nikke genkendende til og smile af (det må være mine ældre brødres indflydelse).

Det var tiden hvor man sagde Jolly til sin cola og Nej til atomkraft, men også med nye samlivsformer, der udfordrede de herskende normer. Tiden, hvor der endnu engang viste sig en generationskløft på trods af de evigt tilbagevendende emner. Det skildres fint uden at overskygge den jordbundne skildring af det normale liv med deres eget sprog, den seksuelle besættelse og spændingen ved det lokale mord. Der er den forventede spænding i mordet opklaring, men det var nu de unges udvikling og udfordringer, der tiltalte mig mest – måske fordi de er så godt og levende skildret.

Jeg vil ikke klassificere bogen som en decideret kriminalroman, men mere en form for dannelsesroman med et krimi islæt. Til gengæld er krimiplottet rigtigt godt bygget op. En glimrende bog, der vil tiltale de fleste læsere.


http://catsbooksandcoffee.com/de-store-stjerners-tid-af-finn-weidemann/


Anmeldt af Eline Andersen d. 14. april God-bog.dk

Finn Wiedemann: De store stjerners tid
Brændpunkt 2021
228 sider
249 kr.

Dufte, musik og nu også ’De store stjerners tid’ kan sende mig på himmelflugt tilbage til mine gryende teenageår i midt halvfjerdserne. Finn Wiedemanns lille bog om sommeren 1975 har ligget et stykke tid nu, efter jeg læste den. Hvorfor? Jo, fordi jeg skulle fordøje tidsrejsen og beslutte mig for, om bogen for mig handlede om et mord, eller om den reelt handlede om dengang, Abba var hot og sommeren endnu hottere.


De store stjerners tid er et formidabelt tidsbillede, hvor detaljer, som for længst var glemt, igen dukker op for fuld musik og med en vifte af dufte og smage. Wiedemann skriver smagen af grøn bonanza, duften af bløde løg og lyden fra kasettebåndoptageren ind i fortællingen om Jan, Mette, Torben og Marianne.


Telefonen ringer. Mette beder Jan om at komme, fordi hendes far ligger for døden. Rejsen bliver en rejse tilbage til 1975 og en sommer, som de sent vil glemme.Den sommer, hvor de blandt andet fandt liget af en mand i skoven.


En sommer, jeg selv havde glemt, men som bogen har lirket frem igen.

Hvis jeg skulle anbefale en bog til sommerferielæsning anno 2021, er ’De store stjerners tid’ klart en kandidat.